scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


9 woningen, Leusden

wonen /


Loysderhoek

Aan de rand van “Leusden Zuid” met goede ontsluiting naar A28/A12 zijn 9 ruime karakteristieke woningen voor het plan “Loysderhoek” ontworpen door Mies Architectuur. Leusden-Zuid is een woonkern ten zuiden van Leusden, behorend tot de Gemeente Leusden. Tot 1969 heette het dorp Leusbroek wat is ontstaan door ontginning van de Leusderberg. Tot de wijk behoren enkele historische boerderijen (buurtschap Bavoort), landhuis Den Treek en een negentiende-eeuwse waterstaatskerk. Door de grote uitbreidingen van de woonwijk de Tabaksteeg, is het dorp zo goed als vastgegroeid aan Leusden-Centrum zelf.


projectinformatie

project
Nieuwbouw 9 woningen
opdrachtgever
Schoonderbeek Ontwikkeling
locatie
Leusden
status
Gerealiseerd
omvang
9 woningen
type
wonen

Stedenbouwkundige opzet

Het buurtschap kenmerkt zicht door de grove stedenbouwkundige korrel welke versterkt wordt door groene integratie. De overgangen tussen openbaar en privé zijn hierdoor vooral groen.

Ook kenmerkend voor de aanwezige architectuur is de versiering met ornamenten in de vorm van metselwerkverbanden welke afwijkend zijn in textuur en kleur en de dakoverstekken met hun zorgvuldige detaillering.

Deze twee kenmerken zijn voor Mies Architectuur de aanleiding geweest om hiermee te ontwerpen. Wij hebben de overgangen tussen openbaar en privé mee ontworpen met de woningen. Door een lage tuinafscheiding te ontwerpen, welke dient voor o.a. plantenbak, brievenbus, huisnummering en zelfs voor zitgelegenheid ontstaat een sociaal element welke de overgang vormt tussen openbaar en privé en het groen.


Gevelcompositie


Architectuur

In de architectuur van de woningen hebben wij de thematiek van de ornamenten en dakoverstekken opnieuw geïnterpreteerd en dit zie je terug in het gebruik van verschillenden metselwerk gevelverbanden en door het gebruik van rode aardse tinten in het metselwerk. De accenten worden gevormd door een afwijkende kleur metselwerk welke goed aansluit bij de gekozen aardse tinten. Deze thematiek is ook verder terug te vinden in de diversiteit van de gevelbehandelingen van bestaande woningen in Leusden-Zuid.