scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Brandweer MaMa

werken / 2017


een zwart geblakerde duurzame brandweerkazerne

In 2015 is Mies Architectuur gevraagd om in concurrentie een ontwerp te maken voor de nieuwe brandweerkazerne voor Maarn en Maarsbergen, Mies Architectuur won deze prijsvraag met grote overmacht vanwege het zorgvuldige concept en de inpassing in het buitengebied.

Omdat Mies Architectuur van mening is dat een goed gebouw begint bij zijn functionele invulling, hebben wij veel aandacht besteed aan de logistiek binnen het gebouw. Juist visuele onderlinge relaties hebben wij extra benut, ook is het mogelijk gemaakt om een kijkje in het interieur van het gebouw te geven vanuit de buitenzijde. Hierdoor is het gebouw goed leesbaar. De ruimtes zijn als het ware om de centrale brandweerremise heen gepositioneerd. Deze centrale overloop vormt de spil van het gebouw waar alle functies worden gekoppeld. Deze hebben wij dan extra nadruk gegeven en uitgevoerd met extra kleur door middel van een Pixelartafbeelding. Vanuit de centrale overloop kun je elke functie overzien.

De buitenzijde van het gebouw hebben wij behandeld als één hoofdvolume zonder poespas een duidelijk herkenbare vorm. Om deze herkenbaarheid te benadrukken hebben wij gekozen voor duidelijk grote openingen die de hoofdmassa aantasten zonder onduidelijk te worden. Om het hoofdvolume
 te benadrukken hebben wij gekozen voor één hoofdmateriaal als gevelbehandeling. Wel willen wij deze verspringend in diepte aanbrengen om zo een fraaie verticale geleding te verkrijgen. Wij hebben hier gekozen voor verduurzaamd hout, verduurzaamd door het aan te branden, op basis van de Shou-sugi-ban, zwarthout methode. Hierdoor ontstaat een natuurlijk en duurzaam materiaal welke ook voldoet aan de brandwerendheidsklasse vernoemd in het PVE. Ook vinden wij de knipoog naar de brandweerkazerne hier passend.

Het gebouw heeft een zonwerende luifel in de vorm
 van een begroeide stalen thermische verzinkte pergola welke is voorzien van PV panelen. Door deze voor 
en over het gebouw te plaatsen zie je als het ware 
de groene structuur doorlopen en met de houten gevelafwerking van het gebouw geeft dit een passende relatie naar de bestaande houtwallen met de bepalende coulissewerking van de bestaande bomenrij.


projectinformatie

project
Nieuwbouw Brandweerkazerne Maarn-Maarsbergen
opdrachtgever
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
locatie
Maarn
jaar
2017
status
in uitvoering
omvang
900 m2
type
werken

beeld vanaf de Tuindorpweg


stedenbouwkundig concept

Mies Architectuur heeft voor het functionele concept gekozen om het gebouw om het hoge volume van de remise heen te draperen. Op deze manier ontstaat 
een heel compact gebouw met korte loop-, en zichtlijnen. Met deze functionele keuze kunnen wij
 ook een duidelijk statement maken met onze gekozen architectuur. Om te zorgen dat de zuidzijde van de gevel qua zonintreeding minder wordt belast hebben wij gekozen om een stalen pergola te ontwerpen en deze zo te plaatsen dat hij stedenbouwkundig meerdere betekenissen krijgt. Enerzijds geeft hij richting aan het landschap en anderzijds geeft hij met de begroeiing een verbintenis met het groene landschap.

Op deze pergola hebben wij de PV panelen geplaatst zodat er gebruik kan worden gemaakt van duurzaam opgewekte stroom.


Shou-sugi-ban is een van oorsprong Japanse techniek om hout te verduurzamen.