scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


De Industrieel, Zaandam

appartementen, wonen / 2019


Uniek Wonen Direct Aan De Zaan

appartementengebouw A met penthouses

Het appartementengebouw met acht woonlagen is gesitueerd bovenop een parkeerkelder met bergingen. Het is aan twee zijden toegankelijk door twee grote, ruime trappartijen. Door het ontwerp met donkergekleurd metselwerk ontstaat er een stoer en stevig gebouw. Het industriële karakter wordt versterkt door zorgvuldig gepositioneerde grote leefbalkons. De kleurstelling van de gevelopeningen is donker en zal het industriële karakter versterken. De gevel met een structuur van muurvelden, metselwerkdetaillering in een metselwerklijst verwijst naar het industriële verleden van de locatie. De galerijzijde van het appartementengebouw hebben wij in een lichte kleurstelling ontworpen waardoor hier een vriendelijke omgeving ontstaat. Op het dak van de voormalige gasfabriek stonden vroeger technische ruimten die werden gebouwd als woonhuisjes. Deze zijn uitgangspunt geweest voor de schitterende grote penthouses op het dak van het appartementengebouw. Om de penthouses heen liggen grote dakterrassen die uitzicht bieden over de Zaan.

appartementengebouw B en herenhuizen

De historische architectuur uit de Zaanstreek is wereldberoemd en is dan ook voor ons de inspiratie geweest bij het ontwerpen van de herenhuizen. Die hebben vijf bouwlagen en zijn gesitueerd op een besloten stallingsgarage. De woningen staan langs de Westzijde en hebben allemaal hun eigen opgang naar de iets hoger gelegen begane grond van de woning. Elke woning heeft zijn eigen bijzondere uitstraling en identiteit, die verwijst naar de typische gevelarchitectuur uit de streek, maar dan op een moderne manier geïnterpreteerd. De achtergevels hebben zicht op een grote tuin met weids perspectief tot aan de Zaan.

Elk herenhuis heeft zijn eigen materialisatie en vormgeving, waardoor zeven individuele woningen ontstaan. Het tweede appartementengebouw staat haaks op de Westzijde en op een verhoogde plint om optimaal van het uitzicht te profiteren. Onder deze verhoogde plint bevinden zich de bergingen en parkeerplaatsen. Ook deze appartementen hebben allen grote leefbalkons en grote raamopeningen. De gevels worden uitgevoerd in een lichte kleur metselwerk met donkere kozijnen. De open galerij is ontworpen in een stalen grid, wederom een verwijzing naar de industriële geschiedenis van deze locatie. Op deze manier krijgt dit appartementengebouw zijn passende onderscheidende identiteit in een fraaie groene parkopzet met een relatie naar de Zaan.

vrijstaande villa

Voor de vrijstaande villa is gekozen voor een klassieke uitstraling die verwijst naar de grote, statige villa’s die zich verderop aan de Westzijde bevinden. De grote trappartij geeft toegang tot de villa en diens statigheid wordt versterkt door het opvallende, groene dakelement, dat refereert aan de Zaanse identiteit.

Voor meer informatie, klik hier voor de site van De Industrieel  


projectinformatie

project
Nieuwbouw appartementen en woningen Zaandam
opdrachtgever
Verwelius Zaanoever
locatie
Zaandam
jaar
2019
status
In Ontwikkeling
omvang
115 appartementen en 8 woningen
samenwerkingen
IMOSS | ontwerp- en adviesbureau voor stedenbouw, landschap en buitenruimte
type
appartementen, wonen

Uitgangspunten Architectuur


Inspiratie

Op deze locatie was ooit een industriële gasfabriek uit 1859 gevestigd. Fabrieken werden in deze periode met een bijzonder gevoel voor verfijning en detail ontworpen. Grote metselwerkvlakken werden verdeeld door middel van muurvelden in een meer menselijke schaal. Op maaiveldniveau vond de fabriek hierdoor aansluiting met de omliggende bebouwing. Meer naar boven toe werden de openingen en ornamenten groter. Deze bijzondere ontwerpbenadering heeft ons geïnspireerd bij het ontwerpen van De Industrieel.

 


Gevelconcepten

De referentie van industriële gebouwen hebben wij onderzoek gedaan naar de meest passende oplossing van de indeling van het basement, middendeel en de kroon. Deze moest passen bij de gestelde hoogte en bij de indeling van de appartementen.


Gevelschetsen

Nadat de gekozen parcelering in hoogte en breedte is bepaald zijn de gevelindeling in relatie tot de verschoven balkons in beeld gebracht. De balkons en de gevelindeling spelen mee met de indeling van het basement, middendeel en de kroon, hierdoor wordt de driedeling binnen de gevel versterkt.


Situering diverse bouwdelen


De Penthouses

Op het dak van de voormalige gasfabriek stonden vroeger technische ruimten die werden gebouwd als woonhuisjes. Deze zijn uitgangspunt geweest voor de schitterende grote penthouses op het dak van het appartementengebouw.


panorama-uitzicht over de zaan


Oriëntatie

Alle woningen zijn georiënteerd op de Zaan. Vanuit de woningen zijn door of een grote leefbalkon of een tuin direct een relatie met de Zaan en het fantastische uitzicht richting Amsterdam.


fantastisch, dat uitzicht over het water


Herenhuizen

De herenhuizen staan langs de Westzijde en hebben allemaal hun eigen opgang naar de iets hoger gelegen begane grond van de woning. Elk herenhuis heeft zijn eigen bijzondere uitstraling en identiteit, die verwijst naar de typische gevelarchitectuur uit de streek, maar dan op een moderne manier geïnterpreteerd


7 luxe herenhuizen met diepe tuin aan de zaan


Appartementen Gebouw B

Appartementengebouw gebouw B staat haaks op de Westzijde en op een verhoogde plint om optimaal van het uitzicht te profiteren. Onder deze verhoogde plint bevinden zich de bergingen en parkeerplaatsen. Ook deze appartementen hebben alle grote leefbalkons en grote raamopeningen.


15 unieke appartementen aan de zaan


Appartementen Gebouw A

Het appartementengebouw met acht woonlagen is gesitueerd bovenop een parkeerkelder met bergingen. Het is aan twee zijden toegankelijk door twee grote, ruime trappartijen. Door het ontwerp met donkergekleurd metselwerk ontstaat er een stoer en stevig gebouw. Het industriële karakter wordt versterkt door zorgvuldig gepositioneerde grote leefbalkons


98 gevarieerde appartementen en 2 luxe penthouses