scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Gemeentewerf en brandweer, Lopik

werken / 2010


Veiligheid gaat voor alles

In mei 2010 heeft Mies Architectuur het nieuwe hoofdgebouw, waarin de brandweer en het personeel van de gemeentewerken zich gaan huisvesten, gerealiseerd.

Het gebouw staat duidelijk zichtbaar bij de entree van het terrein aan de provinciale weg N201. Op de begane grond is de brandweerremise en de bijbehorende ruimten gehuisvest. Op de verdieping zijn onder meer de kantoor- en instructieruimten. De remise is geheel in glas uitgevoerd en haaks op de rijksweg gepositioneerd. De brandweervoertuigen zullen zo goed zichtbaar zijn.

Het gebouw is uitgevoerd in een groot formaat baksteen met verschillende texturen met een glanzende en matte afwerking. Door deze bewerkingen lijkt het of het geheel is verkoold en wordt het hoofdgebouw een opvallende verschijning langs de N201 bij Lopik.


projectinformatie

project
Nieuwbouw gemeentewerf en brandweerkazerne
opdrachtgever
Sweco
locatie
Lopik
jaar
2010
status
Gerealiseerdliseerd
omvang
2.300 m2
type
werken

Architectonische hoekverdraaiingen in materiaal en textuur.

Doordat het bouwvolume in een slagenlandschap ligt, welke is ontstaan door ontginnen van de veengrond, hebben wij de twee volumes van elkaar gedraaid. Het hoofdvolume volgt het slagenlandschap maar het andere volume ligt georiënteerd op de N201, de doorgaande weg naar Lopik. Omdat het functionele programma gericht is op het uitrukken van de brandweer en anderzijds de beheersing van de toegang naar de gemeentewerf ontstaan interessante architectonische hoekverdraaiingen. Deze hebben wij in materiaal en textuur uitdrukking gegeven.