scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


M&G, Assen

kantoren, logistiek, werken / 2023


Groen en toekomstbestendig ontwerp

Mies Architectuur werd door Borghese Logistics en M&G gevraagd voor het ontwerp van het nieuwe kantoor en productiefaciliteit met warehouse in Assen. De wereldwijd marktleider op het gebied van ontwikkeling en fabricage van oplossingen voor rookgasafvoer en ventilatie heeft haar twee huidige locaties in Assen en Groningen geconsolideerd naar één nieuwe locatie. Dit om de productie te optimaliseren; duurzaamheid is daarbij voor M&G een belangrijke kernwaarde. Logisch dus dat het ontwerp van het nieuwe onderkomen hierop is afgestemd. 

Toen Mies Architectuur werd ingeschakeld was het plan voor de fabriek al klaar, net als het overige deel van het plan van aanpak. Aan ons de eer om een passend gebouw te ontwerpen. Omdat de productie geen vertraging mocht oplopen ging onze aandacht allereerst uit naar de fabriek. Deze moest tijdig operationeel zijn. Het ontwerp voor de kantoren hebben wij op een later moment opgeleverd. 

 


projectinformatie

project
Nieuwbouw M&G Assen
opdrachtgever
Borghese Logistics
locatie
Assen
jaar
2023
status
Opgeleverd
omvang
Kantoren 3000 m² / warehouse 12000m² / productie 25000 m²
type
kantoren, logistiek, werken

Vogelvlucht vanaf de A-28


Een passend ontwerp op bestaand plan

De vraag van M&G aan onze architecten was eenvoudig: ontwerp een gebouw dat positief bijdraagt aan het productieproces. Aan ons om er een mooi, passend en toekomstbestendig gebouw van te maken. 

Onze uitdaging was om van de verschillende functies een samengesteld en passend architectonische volume te maken. De uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan waren redelijk expliciet, waardoor we verschillende gevelinvullingen en verschillende belevingen hebben ontwikkeld op de gevel. Dit allemaal in overleg met en de goedkeuring van de stedenbouwkundige.


Natuurinclusief ontwerpen

Het ontwerp voor het gebouw voor M&G is samen met Hollands Groen volledig “Natuur Inclusief” ontworpen. Hiermee sluit het ontwerp van het gebouw aan bij de duurzaamheidsambitie van M&G. Het ontwerp bevat groene gevels welke reageren op de beleving van de snelweg en de volledige omgeving is aangepakt om te voldoen aan deze gestelde eisen.


Uniek!

Maar wat maakt ons ontwerp nou zo uniek? Het kantoor met warehouse omvat een enorm volume. Wij zijn erin geslaagd om het zo gedifferentieerd mogelijk te maken in textuur en beleving waardoor het geheel minder volumineus aanvoelt.

Naast de productie en de opslag heeft M&G ook een groot kantoor nodig. Wij hebben dit als een zelfstandig volume ontworpen en uitgevoerd in een grove baksteen welke de lijnvoering duidelijk accentueert. Door de sprongen in de gevel leggen we de nadruk op de diverse programmatische eisen uit het plan van aanpak.


Een vlotte samenwerking

Om tot een passend ontwerp te komen hebben we korte lijntjes gehad met Borghese en M&G. Met name over het productieproces en waarom alles is zoals het zou moeten zijn. Waarom we bepaalde indelingen moesten aanhouden, want die informatie hebben wij nodig om tot een goed gebouw te komen. De input van de beeldkwaliteitsplan heeft ook geleid tot aanpassingen in het productieproces. Immers werd er daglicht en uitzicht verlangd langs de snelweg en dit zat aanvankelijk niet in het plan van aanpak.