scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Sterrenschool

interieur, onderwijs / 2017


Een duurzame, frisse en energieneutrale school

De Sterrenschool in Hilversum krijgt een nieuw gebouw. Het huidige gebouw is verouderd en op dezelfde locatie zal een nieuwe school verrijzen. De nieuwe Sterrenschool wordt duurzaam, fris en energieneutraal. Van het oude gebouw wordt zoveel mogelijk hergebruikt (=Urban Mining).

Door de L-vorm van de school ontstaan 2 schoolpleinen. Het ene plein wordt toegankelijk voor de hele buurt, dit wordt een plein om te rennen, te klimmen en te voetballen. Het andere zal een parkachtige sfeer krijgen: een buitenruimte waar het heel groen is en waar regenwater een thema is.

De te kiezen (duurzame) materialen zijn beeldbepalend voor het gezicht en de uitstraling van de school. Door de twee verdiepingen en het grote plein voor de school zal het gebouw goed zichtbaar zijn vanaf de Huygensstraat. Het gebouw valt op door de warme, natuurlijke materialen en kleuren. Het gebouw is hierdoor een baken voor de buurt. In de binnenkant wordt deze sfeer doorgevoerd. Samen met het terrein rondom de school zal het een samenhangend ensemble worden.


projectinformatie

project
Sterrenschool
opdrachtgever
Traject Adviseurs & Managers
locatie
Hilversum
jaar
2017
status
In Ontwerp
omvang
1.200 m² BVO
type
interieur, onderwijs

Analyse locatie

Het bestaande schoolgebouw is een gebouw in één laag. Overzichtelijk maar weinig sprekend. Het huidige bestemmingsplan laat ruimte tot gedeeltelijke verhoging naar 8 meter.

Op de locatie is bestemmingsplan Over ’t Spoor van toepassing en heeft de functie maatschappelijk. Voor deze locatie is een bouwhoogte aangegeven voor het grotere linkerdeel van het bouwvlak van 5 meter. Voor het kleine rechter gedeelte bedraagt deze 8 meter. Als de bouwhoogte en het bebouwingsoppervlak uit het huidige bestemmingsplan ruimtelijk wordt vertaald dan komt het onderstaande beeld naar voren: