scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Bosman, Amersfoort

kantoren, werken / 2024


Zweven boven de geluidswal in Amersfoort

In Vathorst, Amersfoort heeft Mies Architectuur een ontwerp gemaakt voor een prachtig onderkomen voor Bosman; leverancier en beheerder van technische oplossingen die bijdragen aan het creëren van een comfortabele leef- en werkomgeving. Een missie die verdraait dicht bij die van ons ligt! Extra waardevol dus om voor dit mooie bedrijf een fijne werkomgeving te ontwerpen in de geluidswal, pal langs de A1. De bouw is inmiddels gestart.

Voor ons als architect gaat het hier om een uitdagend project, omdat het om een gebouw met twee gezichten gaat. We hebben een snelwegzijde waarbij het gebouw hoog in de wal ligt waardoor het bijna lijkt dat het gebouw boven de geluidswal zweeft. En we hebben een entreezijde, ook wel de Olympuszijde, waar het gebouw echt ín de wal staat.


projectinformatie

project
Nieuwbouw Bosman Bedrijven
opdrachtgever
Boswal Olympus B.V. en Opus Vastgoed
locatie
Amersfoort
jaar
2024
status
in ontwikkeling
omvang
3600 m2 BVO bedrijfsruimten en kantoren
type
kantoren, werken

Vormentaal

Er is gekozen voor een herkenbare vormentaal waardoor het gebouw van beiden zijden een eenduidige identiteit heeft. Waarbij het gebouw uit twee lamellen bestaat: een lamel die evenwijdig aan de snelweg ligt en een lamel die daar een kwartslag overheen ligt. Ook wel het baken genoemd. Deze lamel vormt het accent richting de snelweg en stedenbouwkundig een baken aan de olympuszijde van het gebouw.


Een eigenwijs ontwerp

Mies Architectuur zou Mies Architectuur niet zijn om er toch een eigenzinnig gebouw van te maken. We hebben onze vrijheid gevonden en het gebouw een industrieel karakter gegeven. Er wordt veel staal en glas toegepast, afgewisseld met dichte panelen. Het gebouw is opgebouwd uit horizontale banden waarbinnen de glazen gevels zijn ontworpen wat het gebouw enorm licht en ruimtelijk maakt. Vanzelfsprekend heeft dit positieve invloed op het welbevinden van alle medewerkers, mooi dat wij met ons ontwerp daar een grote invloed op kunnen hebben.


Een functioneel, groen ontwerp

Het mooie aan het gebouw is dat er op de begane grond bedrijfsmatige functies zitten. Op de eerste verdieping zit een groot bedrijfsrestaurant met een eigen buitenruimte: als het ware een leefdek dat deels over de vergroende parkeervoorziening ligt. Rondom het gebouw staat een vergroend scherm en ook het parkeerterrein krijgt een groen uiterlijk door het toepassen van graskeien waarop de auto’s parkeren. Al het groen heeft een fijne invloed op de leefbaarheid van zowel de eigen mensen als de bezoekers van het gebouw. Maar geeft is ook een prettig aangezicht.


Voordeel van ontwerpen in een geluidswal

Het bouwen van een werkomgeving in de geluidswal levert in dit geval tal van voordelen op. Door het kantoor van Bosman in de geluidswal te integreren wordt de verticale ruimte benut in het dichtbevolkte Vathorst die anders ongebruikt zou blijven. Ook komt het gebouw in de geluidsval het milieu ten goede. De constructie in de geluidswal biedt extra isolatie tegen temperatuurschommelingen.

Een duurzaam ontwerp
Een opdrachtgever met een duurzaamheidsambitie in de missie kan onmogelijk in een niet-duurzaam gebouw huisvesten. Daarom liggen de daken van het gebouw vol met zonnepanelen. Bosman legt na oplevering zelf zijn eigen installaties aan, wat ongetwijfeld hun paradepaardje wordt waar ze écht trots op kunnen zijn.