scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Harbour Park, Rijswijk

appartementen, wonen / 2021


Het nieuwe wonen

In het industriële havengebied van Rijswijk komt een transformatie op gang, waarbij wonen werken en recreëren bij elkaar worden gebracht. Zo ontstaat een gemengd stedelijk gebied, waarbij de verschillende functies elkaar gaan versterken. Samen met de duurzaamheidsambities worden zo aantrekkelijke leefgebieden gemaakt. Mies Architectuur is als architect gevraagd om het bestaande industriële complex van de Indola fabriek om te vormen tot een woongebied met gemengde functies.

Inzet bij Mies Architectuur is geweest om in ieder geval een deel van de bestaande gebouwen te hergebruiken. De twee verdiepingen hoge hal op de kop van de haven was daarvoor het meest geschikt.  De betonnen spanten worden omhuld door een glazen huid, waardoor ze goed zichtbaar in het plan aanwezig zijn. Achter dit volume komen een aantal nieuwe bouwblokken rond een verhoogde daktuin. De tuin is een groene oase in het stedelijke bouwblok en is vanuit alle appartementen bereikbaar. De tuin wordt samen met de groene daken gebruikt om regenwater op te vangen en om hittestress te verminderen. Onder de tuin is een tweelaagse parkeergarage opgenomen in het bouwblok. Een aantal bouwvolumes zijn naar achteren geschoven, waardoor er pleintjes ontstaan met daaraan de entrees van de appartementen. Boven de bestaande hal komt een nieuw appartementenblok met uitzicht op de haven. Dit stalen volume krijgt een eigen draagstructuur, uitkragend boven de bestaande hal. Daar achter staat een woontoren van 50 m hoog. De toren heeft een gelaagde opbouw en wordt beëindigd met een aantal penthouses.

In de plint van de verschillende bouwblokken komen de ruimtes voor werken en recreëren. De hal van de Indola wordt gebruikt voor sport en horeca. De plaatselijke maakbedrijven worden zoveel mogelijk teruggebracht in de nieuwbouw. Maar ook meer aan het wonen gerelateerde functies als een kinderdagverblijf en flexwerkplekken worden in het gebouw opgenomen.

Zo ontstaat op de plek van de Indola een nieuwe leefomgeving, waarbij wonen, recreëren en werken naadloos in elkaar over gaan.


projectinformatie

project
Nieuwbouw appartementen Harbour Park
opdrachtgever
Ridge Capital
locatie
Rijswijk
jaar
2021
status
In ontwerp
omvang
ca. 300 appartementen, ca. 6.000 m2 commerciële ruimte en ca. 4.000m2 parkeergarage
type
appartementen, wonen

Situatie


Straatpersectieven van de verschillende blokken


Referenties commerciële invullingen


Impressies binnentuinen


Impressie van de toren