scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Harbour Park, Rijswijk

appartementen, wonen / 2021


Het nieuwe wonen

In het industriële havengebied van Rijswijk komt een transformatie op gang, waarbij wonen, werken en recreëren bij elkaar worden gebracht. Zo ontstaat een gemengd stedelijk gebied, waarbij de verschillende functies elkaar versterken. Samen met de duurzaamheidsambities worden zo aantrekkelijke leefgebieden gemaakt. Mies Architectuur is als architect gevraagd om het bestaande industriële complex van de Indola fabriek aan de Nijverheidsstraat om te vormen.

Bij het ontwerpen van omgevingen waar wonen en werken samensmelten hebben wij altijd als doel om een levendige, duurzame en inclusieve plek te creëren waar mensen graag zijn. Dat geldt ook voor deze locatie. De behoefte is om hier een gemengd programma te ontwikkelen inclusief ten minste 300 appartementen. Deze wens hebben wij één op één in ons ontwerpplan opgenomen en daar 6.000 m2 commerciële ruimten aan toegevoegd die ruimte biedt voor bedrijven of een kinderopvang.


projectinformatie

project
Nieuwbouw appartementen Harbour Park
opdrachtgever
Ridge Capital
locatie
Rijswijk
jaar
2021
status
In ontwikkeling
omvang
ca. 300 appartementen, ca. 6.000 m2 commerciële ruimte en ca. 4.000m2 parkeergarage
type
appartementen, wonen

Situatie


Circulariteit en esthetiek

Bij Mies staat betekenisvolle architectuur hoog op de agenda. Wij vinden het onder andere belangrijk dat gebouwen een weerspiegeling zijn van de cultuur waarin ze worden gebouwd. Voor dit project hebben we er daarom voor gekozen om een deel van de fabriek te behouden waardoor de historische betekenis blijft. De twee verdiepingen hoge hal op de kop van de haven was daarvoor het meest geschikt. Achter dit volume komen een aantal nieuwe bouwblokken rond een verhoogde daktuin.

De tuin is een groene oase in het stedelijke bouwblok en is vanuit alle appartementen bereikbaar. Onder de tuin is een tweelaagse parkeergarage opgenomen in het bouwblok. Een aantal bouwvolumes zijn naar achteren geschoven, waardoor er pleintjes ontstaan met daaraan de entrees van de appartementen. Boven de bestaande hal komt een nieuw appartementenblok met uitzicht op de haven. Dit stalen volume krijgt een eigen draagstructuur, uitkragend boven de bestaande hal. Daar achter staat een woontoren van 50 m hoog. De toren heeft een gelaagde opbouw en wordt beëindigd met een aantal penthouses.


De betonnen spanten worden omhuld door een glazen huid

De fabriek wordt getransformeerd tot een grote sportschool. De fraaie betonstructuur blijft vanaf buiten goed zichtbaar doordat hier een strakke, volledig glazen gevel wordt gerealiseerd. Omdat we hier te maken hebben met een locatie middenin een stedelijk gebied, hebben wij ervoor gezorgd dat het ontwerp van de nieuwbouw samensmelt met de bestaande omgeving van Rijswijk. Dat betekent dat wij pleintjes hebben ontworpen met ruime, groene aanplant bij de entrees die een zachte overgang vormen tussen de bestaande openbare ruimte en de nieuwbouw. De toren komt hierdoor ook wat verder van de straat en dus het openbare gebied te staan.


Sociaal en ecologisch

Betekenisvolle architectuur gaat verder dan circulariteit en esthetiek. Met onze ontwerpen willen wij een positieve impact hebben op mensen en gemeenschappen. Zo hebben wij bij het ontwerp van de appartementen rekening gehouden met de sociale en emotionele relevantie. De appartementen vangen bijvoorbeeld veel licht wat bijdraagt aan het welzijn van de toekomstige bewoners. Middels de centrale hal krijgen alle bewoners toegang tot de daktuin die de sociale interactie alleen maar stimuleert.

Ecologisch gezien zorgt de duurzame energiecentrale ervoor dat de gehele nieuwbouw uiterst duurzaam is. Alle daken zijn voorzien van groen wat de binnentemperatuur verlaagt en positief bijdraagt aan de biodiversiteit. Samen met de centrale leeftuin boven de interne parkeergarage zorgt dit ervoor dat de hittestress wordt beperkt en het regenwater wordt gebufferd.