scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Shoppingcenter N302, Harderwijk

werken, winkelen / 2019


Winkelen op hoog niveau!

Op het terrein van ‘Harders Plaza’ langs de N302 in Harderwijk ontwerpt Mies Architectuur een shoppingcentrum met het thema wonen en vrije tijd.

De ruim opgezette winkels bieden plaats aan de grotere winkelketens, maar daarnaast zal ook de kleinere detailhandel een prominente plaats krijgen in dit deels overdekte themacentrum. De winkelpromenade wordt op verschillende niveaus door uitkragende winkelmassa’s overdekt. Deze massa’s liggen direct in het zicht aan de N302, de verhoogde verbindingsweg tussen de Veluwe en Flevoland.


projectinformatie

project
Nieuwbouw shoppingcenter N302 te Harderwijk
opdrachtgever
BRE Harderwijk B.V.
locatie
Harderwijk
jaar
2019
status
Gerealiseerd
omvang
9.000 m²
type
werken, winkelen

Stedenbouwkundige uitgangspunten

In 1998 heeft Mies Architectuur samen met de toenmalige stedenbouwkundige van de gemeente Harderwijk de onderstaande schets gemaakt. Na veel omzwervingen zijn de toen geschetste varianten toch nog waarheid geworden. de kammen structuur is in een afgeleide vorm steeds terug blijven komen in de verschillende ontwerpen die Mies Architectuur voor deze locatie heeft gemaakt.


Concept

Aan het concept liggende de twee gebieden ten grondslag waartussen het PDV centrum ligt. Aan de noordzijde het water van Flevoland en aan de zuidzijde de bossen van de Veluwe. Het groen van de zuidzijde komt terug in de vorm van houten kolommen die het gebouw ritme en parcelering geven. Het water komt terug in de vorm van een metallic sandwich beplating. De beplating wisselt in dikte dit geeft een golvend karakter de metallic glinstering is de afspiegeling van het reflecterende water. De luifels geven richting aan het gebouw en door deze verschillende hoogtes te geven ontstaat er schaal en breken ze de lengte van het gebouw. Het plafond van de luifel zal een zachter karakter krijgen.