scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Woningen “Laakse Tuinen”, Amersfoort

wonen / 2021


Lekker wonen in Tuin 18

Het gehele nieuwe deelgebied genaamd de Laakse Tuinen in de wijk Vathorst in Amersfoort is in ontwikkeling. In het beeld- en kwaliteitsplan wordt gesproken over het ‘’wonen aan de straat’’ en wordt een groene en veilige omgeving beaamt. Deze eisen heeft Mies Architectuur weten te vertalen in de bouwblok met 30 woningen.

De 30 woningen die Mies Architectuur heeft ontworpen zijn beïnvloedt door de Hollandse architectuur met een moderne knipoog. De Hollandse architectuur houdt voor ons in dat de daken en de bakstenen gevels een belangrijke rol spelen. Vandaar dat onze keuze is gevallen op het zoeken naar de balans tussen de juiste verhouding dakhelling, kleuren en de contrasten die het oplevert met de gemetselde gevels.

De daken vormen een geheel over de hele wijk en de witte dakranden contrasteren met het dakvlak en het metselwerk. Ondanks de afstanden van de woonblokken ten opzichte van elkaar worden deze woningen verbonden door die witte dakranden in de Laakse Tuin 18.


projectinformatie

project
Nieuwbouw 30 woningen "Laakse Tuinen"
opdrachtgever
Bouw- en Aannemingsbedrijf Schoonderbeek
locatie
Amersfoort
jaar
2021
status
Opgeleverd
omvang
30 woningen
samenwerkingen
Fotografie: Laurens Kuipers
type
wonen

Situatie


Het Concept

De woningen aan de Venlolaan en de Zaltbommelstraat liggen aan een zogeheten ‘laan’. Deze woningen zijn voorzien van een grote voortuin. De 7 woningen aan de Venlolaan zijn aan elkaar geschakeld. Door de woningen te knippen en circa 1 meter te verschuiven krijgt deze blok de juiste korrelgrootte. De woningen aan de Zaltbommelstraat zijn 2-onder-1 kap woningen met een eigen oprit en een garage.

De woningen aan de Woudrichemstraat en de Wamellaan liggen aan een ‘straat met Delftse stoep’. De Delftse stoep zorgt ervoor dat ieder woning haar eigen gebied aan de openbare straat afbakent. Waarbij de authentieke Delftse stoep een aaneengeschakelde stoep is, is de keuze voor dit plan gevallen op elke woning een eigen Delftse stoep. Zo blijft er genoeg ruimte over voor groen tussen elke woning.


Gevelontwerp

De gemetselde gevels zijn in twee kleuren terug te vinden. De primaire kleur is warm en bruin/geel genuanceerd. Deze steen zorgt voor een warme rustige sfeer. Ter plaatse van de entree van de woning. De begane grond wordt onderscheiden van de verdiepingsvloer door ter hoogte van de verdiepingsvloer verticaal metselwerk toe te passen.

De secundaire kleur in de gevel is zwart. Deze vormt een enorm contrast met het primaire metselwerk en wordt alleen toegepast bij de entree-zone die samen één geheel vormt samen met de luifel en de Delftse stoep.

De gevelopeningen die vanaf de vloer tot aan het plafond lopen zijn zowel op de begane grond als op de verdieping geplaatst. De keuze voor grote gevelopeningen is gemaakt om de lichtinval in de woonkamer en slaapkamers te maximaliseren en om de visuele verbinding van binnen en buiten te bevorderen. Door zorgvuldig de gevelopeningen te plaatsen is er een balans gevonden tussen dicht (metselwerk) en open. Ter plaatse van de badkamers is er gekozen voor een smallere strook gevelopening om de privacy te waarborgen.