scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Appartementen Hertzberger Parc

appartementen, wonen / 2019


Hertzberger Parc

DE VISIE

Er is een visie ontwikkeld voor het totale ontwikkelingsgebied, genaamd “Hertzberger Parc”.Iedereen die weleens in Apeldoorn is geweest of geïnteresseerd is in architectuur, kent het Centraal Beheercomplex van Herman Hertzberger. Een toonbeeld van innovatie in haar tijd. Het is onze visie om dit icoon nieuw leven in te blazen. Hertzberger Parc wordt een showcase van integrale duurzame ontwikkeling. Een inspirerende woon-, werk en ontmoetingsplek voor een diverse stedelijke doelgroep. Waar optimisme, ontmoeting en vernieuwing samenkomen en waar ideeën daadwerkelijk gerealiseerd en beleefd worden. Passend bij stedelijke trends als de ‘Quality of Life’, de ‘Deeleconomie’, ‘Healthy Urban Living’ en de ‘Betekeniseconomie’. Met Hertzberger Parc ontwikkelen wij een prettige en betekenisvolle plek die echt wat toevoegt aan het leven van de eindgebruikers, maar ook aan de stad Apeldoorn. Onze visie voor deze ontwikkeling is gebaseerd op drie pijlers; ‘Smart Building’, ‘Smart Living’ en ‘Smart Economics

HET PLAN

Het Hertzberger Parc bestaat uit 3 delen. Het eerste deel, Hertzberger Parc 1 is de nieuwe woontoren, het oude Centraal Beheer is Hertzberger Parc 2, en hiernaast komt een nieuwe woningbouw ontwikkeling genaamd Hertzberger Parc 3.

In de nieuwe woontoren, Hertzberger Parc 1, komt een gemixt woonprogramma voor vitale ouderen, urban professionals, stellen en andere specifieke doelgroepen. Het totale programma behelst 2 x 100 woningen variërend in afmeting. Op de begane grond ontstaat een levendige plint welke gelegen is aan het Parc wat de beide plandelen ruimtelijk aan elkaar verbindt. Hier bevinden zich aanvullende en openbare functies. Onder het nieuwe woongebouw komt een 1-laagse parkeergarage die op eigen terrein zorgdraagt voor de parkeerbehoefte.

 


projectinformatie

project
Nieuwbouw 200 appartementen
opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling
locatie
Apeldoorn
jaar
2019
status
In ontwerp
omvang
200 appartementen en 500 m2
samenwerkingen
AHH
OKRA landschapsarchitecten
Fraxus b.v.
type
appartementen, wonen

Stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing

In samenspraak met OKRA landschaparchitecten en AHH is er een nieuwe visie ontworpen om het huidige “Centraal Beheer” en de nieuwe woontorens in een groen park in te bedden. Het huidige “Prinses Amaliapark” is de aanleiding om het park rond de gebouwen verder in te vullen met een aansluitende vormentaal.


Gevels

De eerste aanzet van het gebouw wordt conceptueel ingezet door het zoeken naar een contrast in vorm en materialisatie. Dit contrast wordt gekozen om het bestaande gebouw van Centraal Beheer ruimtelijk bestaansrecht te kunnen blijven geven.

Gezocht in de vormgeving is naar een horizontale lijnvoering met op een aantal hoeken een afronding als contrast naar de sterke en heldere lijnen uit het gebouw van Centraal Beheer. Door de horizontale lijnen aan te snijden kunnen we reageren op entrees en accenten plaatsen welke reageren op de situatie.

In materialisatie denken wij ook in contrasterende gladde materialen voor de horizontale lijnen en ingevuld met glas en hout voor de menselijke schaal.


Plattegronden en doorsnede