scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Appartementen met commerciële plint in Rijswijk

werken, wonen / 2024


Wonen en werken in voormalig industrieel havengebied Harbour Park

Bij het ontwerpen van omgevingen waar wonen en werken samensmelten hebben wij altijd als doel om een levendige, duurzame en inclusieve plek te creëren waar mensen graag zijn. Dat geldt ook voor de locatie van de voormalige Indola fabriek aan de Nijverheidsstraat in Rijswijk. De behoefte is om hier een gemengd programma te ontwikkelen inclusief ten minste 300 appartementen. Deze wens hebben wij één op één in ons ontwerpplan opgenomen en daar 6.000 m2 commerciële ruimten aan toegevoegd.


projectinformatie

project
Nieuwbouw appartementen en commerciële plint
locatie
Rijswijk
jaar
2024
status
In ontwikkeling
type
werken, wonen

De Indola fabriek was in de jaren ’60 vooral gericht op kleine elektrische apparaten voor kappers. Na de verhuizing van het merk in 2004 is het oude fabrieksgebouw in gebruik genomen als bedrijfsverzamelgebouw, onder de naam De Indola Fabriek. Maar nu is het tijd voor dit gebied om te transformeren naar een fijne plek voor wonen met een commerciële plint onder de appartementen die ruimte biedt voor bedrijven of een kinderopvang.


Circulariteit en esthetiek

Bij Mies staat betekenisvolle architectuur hoog op de agenda. Wij vinden het onder andere belangrijk dat gebouwen een weerspiegeling zijn van de cultuur waarin ze worden gebouwd. Voor dit project hebben we er daarom voor gekozen om een deel van de fabriek te behouden waardoor de historische betekenis blijft. De fabriek wordt getransformeerd tot een grote sportschool. De fraaie betonstructuur blijft vanaf buiten goed zichtbaar doordat hier een strakke, volledig glazen gevel wordt gerealiseerd. Omdat we hier te maken hebben met een locatie middenin een stedelijk gebied, hebben wij ervoor gezorgd dat het ontwerp van de nieuwbouw samensmelt met de bestaande omgeving van Rijswijk. Dat betekent dat wij pleintjes hebben ontworpen met ruime, groene aanplant bij de entrees die een zachte overgang vormen tussen de bestaande openbare ruimte en de nieuwbouw. De toren komt hierdoor ook wat verder van de straat en dus het openbare gebied te staan.


Sociaal en ecologisch

Betekenisvolle architectuur gaat verder dan circulariteit en esthetiek. Met onze ontwerpen willen wij een positieve impact hebben op mensen en gemeenschappen. Zo hebben wij bij het ontwerp van de appartementen rekening gehouden met de sociale en emotionele relevantie. De appartementen vangen bijvoorbeeld veel licht wat bijdraagt aan het welzijn van de toekomstige bewoners. En middels de centrale hal krijgen alle bewoners toegang tot de daktuin die de sociale interactie alleen maar stimuleert.

Ecologisch gezien zorgt de duurzame energiecentrale ervoor dat de gehele nieuwbouw uiterst duurzaam is. Alle daken zijn tevens voorzien van groen wat de binnentemperatuur verlaagt en positief bijdraagt aan de biodiversiteit. Samen met de centrale leeftuin boven de interne parkeergarage zorgt dit ervoor dat de hittestress wordt beperkt en het regenwater wordt gebufferd.


De stand van zaken

Wij hopen snel te starten met het bouwen van dit fraaie project, we volgen het dan ook op de voet. Ben je nieuwsgierig? We will keep you informed!