scroll naar beneden

< terug naar het overzicht


Gerenoveerd en verduurzaamd schoolgebouw voor ROC in Amersfoort

onderwijs / 2024


Aan de Disketteweg in de wijk Hoefkwartier in Amersfoort, vlákbij station Schothorst, staat het schoolgebouw van het ROC. Dit gebouw vormt een onderdeel van de Campus in Amersfoort en is dermate gedateerd dat een renovatie en verduurzaming onvermijdelijk is. Aan Mies Architectuur de vraag om hier een moderne plek voor studenten en docenten te ontwerpen. Een ontwerp dat volledig aansluit bij het beeldkwaliteitsplan en daarmee de ontwikkelingen in het Hoefkwartier.

Wat ons betreft gaat renoveren en verduurzamen hand in hand. Bij het ontwerpen van een fijne plek zoeken wij daarom altijd naar de meest toekomstbestendige oplossingen die ons ontwerp alleen maar versterken. Bij het schoolgebouw van het ROC liepen we daarbij tegen een aantal mooie uitdagingen aan die wij met een inventief ontwerp overwonnen.


projectinformatie

project
Renovatie en verduurzaming ROC Amersfoort
locatie
Amersfoort
jaar
2024
status
In ontwikkeling
type
onderwijs

Allereerst kon de spouw van het gebouw niet worden na-geïsoleerd, daarom hebben we het bestaande metselwerk behouden en een volledig nieuwe schil om het gebouw ontworpen. Deze wordt aan de bestaande gevel gehangen, wat ons genoodzaakt heeft om voor sandwichpanelen te kiezen. Dit uiterst lichte materiaal vormt een zo min mogelijke belasting voor de bestaande gevel. En door deze toe te passen in de goudbruine en witte tinten vormt dit niet alleen een technisch mooie oplossing, maar ook een visuele. Naast het bestaande metselwerk, hebben we er in ons ontwerp ook voor gekozen om geen nieuwe gevelopeningen te maken. Dit minimaliseert de impact van ons ontwerp en draagt op zijn beurt ook bij aan de circulariteit van het gebouw. Waarom slopen wat nog heel goed een tweede leven kan krijgen?


"Wat ons betreft gaat renoveren en verduurzamen hand in hand."


De plint op de benedenverdieping hebben we als het ware opengemaakt. De borstwering wordt weggehaald en de bestaande raamopeningen worden verhoogd tot aan de grond. De gevel krijgt hiermee een eigentijdse, stoere en herkenbare uitstraling passend bij een modern, uitnodigend en toegankelijk schoolgebouw. Maar ook van binnenuit krijgt de gevel hierdoor een geheel andere betekenis dan voorheen. Wanneer je binnen bent is de verbinding met buiten makkelijk gemaakt. Dat levert een prettige leeromgevingop wat de praktijklokalen op de begane grond ten goede komt. Ook hebben we op de bestaande plek van de entree een zonneluifel aangebracht die ervoor moet zorgen dat dit een ontmoetingsplek wordt voor alle studenten. Deze hoge luifel wordt onderdeel van de nieuwe gevelarchitectuur en is verbonden met het bestaande gebouw, wat er ook voor zorgt dat de entree een architectonisch statement vormt: het is immers duidelijk dat je hier naar binnen loopt.


"Het ROC wordt straks een prettige en comfortabele plek om te leren."


Deze luifel wordt eveneens voorzien van zonnepanelen en de technische installatie in het gebouw krijgt een upgrade. Dit zorgt er samen met het isoleren van het gebouw en het vervangen van alle kozijnen met glas voor dat er een uiterst comfortabel gebouw ontstaat. Wat aangenaam aanvoelt in alle maanden van het jaar, en daarmee voldoet aan de moderne eisen die wij stellen aan een modern en goed geïsoleerd gebouw.